Gå videre til innhold
Alle tre scenariene til Prognosesenteret viser et betydelig markedspotensial framover.
Alle tre scenariene til Prognosesenteret viser et betydelig markedspotensial framover.

Nyhet -

– Fortsatt mye igjen av varmepumpemarkedet

Potensialet for nye varmepumpeinstallasjoner i boliger er betydelig i årene framover, poengterer senior makroanalytiker David Lund i Prognosesenteret.

Totalt falt antall solgte varmepumper med 13 % i 2020, viser tall Prognosesenteret presenterte på et seminar i regi av Norsk Varmepumpeforening 4. mars.
– Det er ikke krisenivåer, poengterer Lund. Hvordan salget blir i 2021 synes Lund det er vanskelig å si noe konkret om, fordi ulike drivkrefter trekker i ulike retninger. Blant annet har strømprisen gått opp, mens boligomsetningen ser ut til å gå ned.
– Trendframskrivningene antyder at varmepumpesalget blir litt høyere enn det var i fjor, forteller Lund.

Prognosesenteret har laget framskrivninger av gjenværende markedspotensial for tre ulike nivåer.
– Om man tror på lavt eller høyt scenario, er det fortsatt mye igjen å installere, fastslår Lund.

Hver tredje er utskifting

Markedet for utskifting forventes å vokse i mange år før det flater ut. I fjor gikk om lag hver tredje varmepumpe til å erstatte en gammel eller defekt varmepumpe.
– Den andelen vil øke, gitt at levetiden er som oppgitt og at folk bytter en varmepumpe når den går i stykker, sier Lund. Om ett til to år vil antallet erstatningssalg overstige ny-installasjoner, om prognosene slår til.

15 % går til nye boliger

Installasjon av luft-til-luft-varmepumper i nye boliger utgjør til sammen ca 15 %. I dette inngår varmepumper installert i løpet av fem år etter boligen er ferdig.
– Bare 4 % selges til nye boliger før overtakelse. Så det ser ut til å være muligheter ved å komme i inngrep med boligprodusenter og utviklere, mener Lund.

Estetikk overrasker

Han har også en klar oppfordring til noe annet bransjen kan ta tak i. Forhandlerne selv mener nemlig at estetikk er en av de viktigste barrierene mot å installere varmepumper. Det synes Lund er overraskende.
– Jeg synes varmepumper har blitt veldig pene, og ikke bråker de heller. Her er det tydeligvis ting som kan gjøres på informasjonssiden hvis forhandlerne har rett i sine antakelser, sier Lund.

Utflating for luft-til-luft-varmepumper

Hva så med ulike typer varmepumper? 2020 var første gang på fem år at luft-til-luft-varmepumper falt.
– Vi tror at luft-til-luft-varmepumper nærmer seg toppen, sier Lund. Salg av luft-til-vann- og væske-til-vann-varmepumper falt i fjor markant sammenlignet med toppårene 2018 og 2019.
– Nivåene i 2020 var kanskje som vi burde forvente. Det var nok heller 2018 og 2019 som var unntakene med høyt salg, sier Lund. Forklaringen er sannsynligvis forbudet mot fossil fyringsolje og endring i Enova-støtte til disse typene varmepumper. Likevel forventer han vekst for disse typene i årene framover, først og fremst fordi utskiftingsmarkedet er på vei opp.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Markedet for luft-til-luft-varmepumper kommer til å flate ut, ifølge Prognosesenterets trendanalyser.

Det er lov å være optimist
Daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen mener Prognosesenterets analyser overordnet er gode nyheter for bransjen.
– Som David sier er utsiktene for luft-til-luft-varmepumper svært gode, og det er mange nordmenn som har mye sparepenger etter alle restriksjonene vi har levd med det siste året, sier han. Men det å realisere potensialet for de ulike varmepumpetypene kommer ikke av seg selv.
– God kompetanse, god informasjon og god kundepleie er ikke bare viktig, men en selvfølgelighet!


Emner

Kontakter

Rolf Iver Mytting Hagemoen

Rolf Iver Mytting Hagemoen

Pressekontakt Daglig leder 971 29 250
Einar Gulbrandsen

Einar Gulbrandsen

Pressekontakt Kurs- og informasjonsansvarlig 936 34 455

Norsk Varmepumpeforening er en uavhengig interesseorganisasjon som arbeider for økt anvendelse av varmepumper i det norske energisystemet.

- Uavhengig interesseorganisasjon.
- Jobber for miljøgevinst gjennom økt bruk av varmepumper.
- Arrangerer kurs og seminarer for å heve kompetanse og interesse for varmepumper.
- Jobber for gode rammevilkår for bransjen gjennom påvirkning mot myndigheter, politikere og beslutningstakere.

Norsk Varmepumpeforening

Møllergata 16
0179 Oslo
Norge