Gå videre til innhold
Luft-til-vann-varmepumper er blant de suverent mest populære tiltakene som får Enova-støtte. Nå har Enova bestemt seg for å kutte den
Luft-til-vann-varmepumper er blant de suverent mest populære tiltakene som får Enova-støtte. Nå har Enova bestemt seg for å kutte den

Nyhet -

For tidlig med nye kutt i Enova-støtte

Støtte til luft-til-vann-varmepumper og avtrekksvarmepumper forsvinner fra 1. april 2020. – For tidlig, mener Norsk Varmepumpeforening.

Kraftig vekst i varmepumpemarkedet er noe av Enovas begrunnelse for å fjerne disse varmepumpene fra sine støtteprogram. Salget økte med 27 % i 2018, og veksten fortsetter i år

– Nå forventer vi å se resultater i form av økt konkurranse og reduserte priser som kommer forbrukerne til gode. Derfor mener vi at tiden har kommet for å avvikle støtten til disse to varmepumpetypene, sier markedssjef Gunnel Fottland i en pressemelding.

En viktig markedsdriver svekkes
Dette er ikke daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i NOVAP enig i.
– Vi mener det hadde vært fornuftig å fortsette støtten. En undersøkelse Prognosesenteret har gjennomført, viser at om lag 60 % av luft-til-vann-varmepumper har gått til å erstatte oljefyr, opplyser han. Dette markedet vil i stor grad forsvinne neste år.
– Da gjenstår et marked for luft-til-vann-varmepumper på samme nivå som i 2015. Så markedet er ikke så modent som Enova påstår, sier Hagemoen. Samtidig synes han det er positivt at Enova fortsatt vil støtte væske-til-vann-varmepumper, vannbåren varme og akkumulatortank.

– Markedet er ikke så modent som Enova påstår, sier Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening.

– Hva skal Enova bruke pengene på?
Blant tiltakene Enova støtter i husholdninger, har luft-til-vann- og væske-til-vann-varmepumper vært klart mest populære de siste fem årene. Bare i 2018 ble de forbigått – av støtte til å fjerne oljefyr og oljetank.
– Vi er bekymret for hvordan Enova skal bidra til energieffektivisering i boliger, når de fjerner et av de klart mest populære tiltakene, sier Hagemoen. Enova sier selv at de ønsker å få flere til å gjøre helhetlig oppgradering av boligen.
– Vi mener det er veldig fornuftig å etterisolere og bytte vinduer, men terskelen for å få støtte til helhetlig oppgradering er veldig høy, mener Hagemoen.

Varmepumpe ti ganger så populært
Det viser også Enovas egne tall for ulike støttetiltak.
– Hittil i år har over ti ganger så mange fått støtte til luft-til-vann-varmepumpe som til oppgradering av bygningskroppen, opplyser Hagemoen. 2666 har fått støtte for luft-til-vann-varmepumper, 238 for oppgradering av bygningskroppen, viser tall for 2019 innhentet 26. september.
– Vi vet at det fortsatt er et stort potensial for energieffektivisering i boligsektoren. Vi mener det er viktigere enn noensinne å realisere dette potensialet – ikke minst for å redusere behovet for kontroversielle vindkraft-utbygginger. Da er det synd at Enova fjerner støtte til de mest populære tiltakene i boliger, sier Hagemoen.

Kutter i flere støttesatser

Foruten å fjerne støtten til luft-til-vann-varmepumpe og avtrekksvarmepumpe, kutter Enova støttebeløp til flere andre tiltak. Endringene fra 1. april blir som følger:

  • Støtte til luft-vann-varmepumpe og avtrekksvarmepumpe avvikles
  • Maksimal støtte til balansert ventilasjon reduseres med kr 5000
  • Støtten til solceller reduseres med kr 2500
  • Støtten til solfangere reduseres med kr 5000

Enova har tidligere varslet at støtte til å fase ut oljekjel og parafinkamin forsvinner når fyring med fossil olje blir forbudt 1. januar neste år.

Emner

Kontakter

Rolf Iver Mytting Hagemoen

Rolf Iver Mytting Hagemoen

Pressekontakt Daglig leder 971 29 250
Einar Gulbrandsen

Einar Gulbrandsen

Pressekontakt Kurs- og informasjonsansvarlig 936 34 455

Norsk Varmepumpeforening er en uavhengig interesseorganisasjon som arbeider for økt anvendelse av varmepumper i det norske energisystemet.

- Uavhengig interesseorganisasjon.
- Jobber for miljøgevinst gjennom økt bruk av varmepumper.
- Arrangerer kurs og seminarer for å heve kompetanse og interesse for varmepumper.
- Jobber for gode rammevilkår for bransjen gjennom påvirkning mot myndigheter, politikere og beslutningstakere.

Norsk Varmepumpeforening

Møllergata 16
0179 Oslo
Norge