Gå videre til innhold
Norsk Varmepumpeforening arrangerer kurs over hele landet.
Norsk Varmepumpeforening arrangerer kurs over hele landet.

Pressemelding -

Lær deg å erstatte oljefyr med varmepumpe

Fra 1. januar 2020 blir det forbudt å bruke fossil fyringsolje og parafin til oppvarming av bygninger. Det finnes et sted mellom 60 000 og 80 000 oljefyrer i boliger, 20 000 i næringsbygg og om lag 75 000 parafinkaminer.

– Varmepumper egner seg godt til å erstatte oljefyr, men det finnes en del fallgruver når du går fra en høytemperert til en lavtemperert varmekilde, poengterer Zijdemans. Han er utdannet både rørlegger og sivilingeniør, og har utviklet et nytt kurs om oljefyr-utskifting for Norsk Varmepumpeforening (NOVAP).

Dimensjonering og befaring, tabber og tilbud

Kurset varer én dag og retter seg mot rørleggere, prosjektledere og installatører som skal fjerne en oljefyr, dimensjonere riktig varmepumpe og installere den i boliger.

– Temaene dekker alt fra befaring på anlegg og innføring i varmepumper, til potensielle tabber, økonomisk analyse og hva du bør ha med i et tilbud, forteller David. Han driver til daglig Zijdemans Consult AS, og underviser blant annet på teknisk fagskole og holder foredrag for nærmere 1500 personer hvert år rundt om i hele Norge.

– Alle mann til pumpene!

Foreløpig er det satt opp 12 kurs, fra Kristiansand i sør til Alta i nord. Først ut er Langhus 22. februar. Et godt samarbeid med Knut Olav Knudsen hos Brødrene Dahl AS gjør det mulig å sette opp kurset på mange steder rundt om i landet.

– Vi vet at det er behov for mer kunnskap om å erstatte oljefyr med varmepumper. Så langt har vi fått veldig positive tilbakemeldinger, sier kurs- og informasjonsansvarlig Einar Gulbrandsen i NOVAP. Han er ekstra fornøyd med å kunne tilby kurs så mange steder.

– Vi ønsker å nå installatører, medlemsbedrifter og forhandlere rundt om i landet. Når kurset varer én dag og holdes lokalt, er det lettere å sette av tid. Flere bedrifter har meldt at de vil sende fire-fem stykker. Så nå er det egentlig alle mann til pumpene, sier Gulbrandsen med et smil. Han oppfordrer bedrifter som er interessert i interne kurs til å ta kontakt.

Rørleggerne må komme på banen

Fagsjef for energi og miljø i Rørentreprenørene Norge, Eli Heyerdahl Eide har lenge ønsket seg en mer spisset energisatsning i bransjen.

- Det er flott at NOVAP jobber aktivt med kompetanseheving for rørleggere som jobber med varmepumper. Vi håper at mange rørleggere vil benytte seg av disse kursene.

Hun mener at det er viktig å prioritere kurs og kompetanseheving for å utvikle spesialister, og skryter av kursene i regi av NOVAP.

Følgende steder blir det kurs i 2018:

Langhus, Drammen, Larvik, Kristiansand, Bergen, Gjøvik, Sarpsborg, Trondheim, Sandnes, Ålesund, Alta og Bodø.

Alle datoer er tilgjengelige på novap.no og det kan settes opp flere kurs hvis det er behov for dette.

Emner

Kategorier

Kontakter

Rolf Iver Mytting Hagemoen

Rolf Iver Mytting Hagemoen

Pressekontakt Daglig leder 971 29 250
Einar Gulbrandsen

Einar Gulbrandsen

Pressekontakt Kurs- og informasjonsansvarlig 936 34 455

Norsk Varmepumpeforening er en uavhengig interesseorganisasjon som arbeider for økt anvendelse av varmepumper i det norske energisystemet.

- Uavhengig interesseorganisasjon.
- Jobber for miljøgevinst gjennom økt bruk av varmepumper.
- Arrangerer kurs og seminarer for å heve kompetanse og interesse for varmepumper.
- Jobber for gode rammevilkår for bransjen gjennom påvirkning mot myndigheter, politikere og beslutningstakere.

Norsk Varmepumpeforening
Møllergata 16
0179 Oslo
Norge