Gå videre til innhold
Varmepumper som erstatter oljefyr har økt mest prosentvis i popularitet hittil i år.
Varmepumper som erstatter oljefyr har økt mest prosentvis i popularitet hittil i år.

Nyhet -

Varmepumpe blir stadig mer populært

Etter rekordåret 2018 fortsetter nordmenn å kjøpe stadig flere varmepumper. Har du oljefyr, er det bare å stille deg i kø.

Kombinasjonen av kald vinter, høye strømpriser og den varme sommeren fikk ekstra mange til å kjøpe varmepumpe til oppvarming – og kjøling – i fjor. Ferske tall viser at hittil i år er det solgt 15 % flere enn på samme tid i fjor. Vinteren har ikke vært spesielt kald, men strømprisen er fortsatt stiv

– Folk har skjønt at dette lønner seg! Varmepumpe er noe av det enkleste og mest lønnsomme du kan gjøre for å spare strøm, poengterer Rolf Iver Mytting Hagemoen, daglig leder i Norsk Varmepumpeforening. 

Kø for å bytte ut oljefyr

Ni av ti varmepumper som er solgt i år er luft-til-luft-varmepumper som også kan brukes til kjøling. Det viser statistikken som utarbeides av Prognosesenteret. Målt i prosent er veksten størst for bergvarmepumper: Første kvartal ble det solgt 33 % flere enn på samme tid i fjor.

– De fleste av disse går til å erstatte oljefyr. Forbudet mot fossil fyringsolje er ikke langt unna, så det gjelder å komme i gang. Mange installatører har flere måneders ventetid, forteller Hagemoen.

Bytter ut gammel varmepumpe

En god del av varmepumpene går også til boligeiere som skifter ut en gammel varmepumpe. 

– Luft-til-luft-varmepumper holder gjerne i 12 til 15 år, så det er etter hvert mange som er modne for utskifting, sier Hagemoen. I 2022 forventer Prognosesenteret at antall som skifter ut blir like stort som de som kjøper ny. Men fortsatt er det mange som ikke har utnyttet muligheten til å spare strøm med varmepumpe.

– Om få år vil ni av ti eneboliger ha en varmepumpe, tror Hagemoen.

FAKTA: Salg av varmepumper i Norge

Salget av varmepumper økte med 27 % i 2018, og det har aldri vært solgt flere varmepumper i Norge. Tall for første kvartal 2019 viser fortsatt vekst:

• Luft-til-luft-varmepumper: øker 16 %
• Luft-til-vann-varmepumper: øker 17 %
• Bergvarmepumper (væske-til-vann-varmepumper): øker 33 %

Kilde: Prognosesenteret/Norsk Varmepumpeforening

Emner


Norsk Varmepumpeforening (Varmepumpeforeningen) er en uavhengig interesseorganisasjon...

Varmepumpeforeningen står bak varmepumpeinfo.no som gir nøytral og nyttig informasjon for deg som skal kjøpe eller har varmepumpe: Test av varmepumper, ulike typer, tips til riktig bruk. Få flere gode råd.

Pressekontakt

Rolf Iver Mytting Hagemoen

Rolf Iver Mytting Hagemoen

Pressekontakt Daglig leder 22 80 50 30
Einar Gulbrandsen

Einar Gulbrandsen

Pressekontakt Kurs- og informasjonsansvarlig 22 80 50 30

Relatert materiale