Gå videre til innhold
Rekordsalg av varmepumper gir travle tider for de som monterer pumpene. Foto: Norsk Varmepumpeforening.
Rekordsalg av varmepumper gir travle tider for de som monterer pumpene. Foto: Norsk Varmepumpeforening.

Nyhet -

Rekordsalg av varmepumper

Nå risikerer du å måtte vente på varmepumpe. – Still deg i kø, særlig hvis du skal bytte ut oljefyr, oppfordrer daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening.

Prognosesenteret registrerer salg av varmepumper på oppdrag fra foreningen. Nå er over 1 million varmepumper i bruk i Norge, og statistikk hittil i år viser solid vekst.

– Tallene har økt hvert kvartal, og spesielt i tredje kvartal tok salget av, opplyser Hagemoen. Økningen er på 33 % fra samme kvartal i fjor, og rekordinteressen merkes godt blant forhandlerne.

– Vi har ikke hatt sjanse til å hjelpe alle som har tatt kontakt, forteller Are Troli hos Nek AS på Årnes i Akershus. Interessen har vært uvanlig høy hele året, og Troli anslår at de kunne solgt minst 50 % mer av alle typer varmepumper hvis de hadde hatt bedre kapasitet. 

– Det virker som alle firmaer har hatt veldig bra pågang i hele år, sier Troli.

Kald vinter, varm sommer og høye strømpriser
Flere forhold har bidratt til at stadig flere nordmenn velger varmepumpe, blant annet at årets vinter var kaldere enn vi har vært vant til de siste årene.

– Så kom den rekordvarme sommeren, og mange ønsket kjøling. Det kan en luft-til-luft-varmepumpe levere veldig effektivt. Her klarte ikke bransjen å dekke etterspørselen, forteller Hagemoen. Og – som alltid – er energipris en viktig motivasjon for å kjøpe varmepumpe.

– I løpet av høsten har flere eksperter varslet høye strømpriser, og det får flere forbrukere til å handle, sier Hagemoen.

Regn med ventetid
De aller fleste velger fortsatt luft-til-luft-varmepumpe, men salget av luft-til-vann- og bergvarmepumper har også økt mye siden i fjor.

– Vi tror det særlig går til boligeiere som skal kvitte seg med oljefyr. Mange har sittet på gjerdet lenge, men i sommer og høst har dette tatt helt av, fastslår Hagemoen. Har du oljefyr, må du gjøre noe innen 2020. Det gjelder mange tusen boligeiere i Norge, og gir svært travle tider for de som kan gjøre jobben.

– På nye oppdrag vi får nå, booker vi inn jobben i februar. Andre store aktører sier de ofte har tre måneders ventetid, opplyser Troli.

Kamp om de beste
Ønsker du å bytte ut oljefyren med varmepumpe, gjelder det å finne en forhandler eller rørlegger med solid erfaring og gode referanser.

– Det å skifte ut oljefyr med varmepumpe krever spesiell kompetanse. Dyktige, seriøse forhandlere er ettertraktet, så det er ikke smart å vente til neste høst med å gjøre noe. Da er det ikke sikkert du rekker fristen, så still deg i kø, oppfordrer Hagemoen.

For en boligeier kan det være vanskelig å vite hvem som har kompetansen og hva som er en god løsning når oljefyren skal byttes ut. Derfor har Norsk Varmepumpeforening laget konkrete anbefalinger.

– Be om tilbud som følger disse anbefalingene, så kan du være tryggere på å få et godt anlegg, sier Hagemoen. 

FAKTA: Salg av varmepumper i Norge
Statistikk for årets tre første kvartaler viser totalt 63 500 solgte varmepumper, 27 % flere enn på samme tid i fjor. Særlig stor er veksten i tredje kvartal sammenlignet med 2017:

  • Luft-til-luft-varmepumper: øker 29 %
  • Luft-til-vann-varmepumper: øker 44 % kvartal 3
  • Bergvarmepumper (væske-til-vann-varmepumper): øker 30 % 

Emner

Tags


Norsk Varmepumpeforening (Varmepumpeforeningen) er en uavhengig interesseorganisasjon...

Varmepumpeforeningen står bak varmepumpeinfo.no som gir nøytral og nyttig informasjon for deg som skal kjøpe eller har varmepumpe: Test av varmepumper, ulike typer, tips til riktig bruk. Få flere gode råd.

Pressekontakt

Rolf Iver Mytting Hagemoen

Rolf Iver Mytting Hagemoen

Pressekontakt Daglig leder 22 80 50 30
Einar Gulbrandsen

Einar Gulbrandsen

Pressekontakt Kurs- og informasjonsansvarlig 22 80 50 30

Relatert materiale

Relaterte nyheter