Følg Norsk Varmepumpeforening

Gjør varmepumpen klar for vinteren

Nyhet   •   okt 23, 2018 10:50 CEST

Sjekk at varmepumpen er fri for løv og rusk, og at det ikke har vokst opp planter og busker rundt den.

Du kan selv enkelt sjekke at varmepumpen er klar for å levere varme på mest mulig effektiv måte.

Det første punktet du bør sjekke er det enkleste og viktigste: Pass på at varmepumpen er stilt inn slik at den bare gir varme.

– Ofte er varmemodus markert med et symbol som ser ut som en sol. Du bytter innstilling ved trykke på «Mode»-knappen til du har fått frem varmesymbolet, forklarer informasjonsansvarlig Einar Gulbrandsen i Norsk Varmepumpeforening. Selv om dette høres opplagt ut, kan det være lett å glemme hvis du har brukt varmepumpen til å kjøle med i løpet av sommeren. Og du bør unngå å sette varmepumpen i «auto»-modus.

Rene filtre gir effektiv varme
Også filtrene i innedelen er det lurt å sjekke før vinteren.
– Har du husket å rengjøre dem? Hvis de er fulle av støv, vil varmepumpen varme dårlig og gi mer støy enn vanlig, poengterer Gulbrandsen.

Rydd rundt utedelen
Utedelen trenger god tilgang på luft for å fungere effektivt.
– Sjekk at den er fri for løv og annet rusk, og at det ikke har vokst opp planter og busker rundt den, sier Gulbransen. Har du montert et varmepumpehus i løpet av sommeren, må du sikre deg at det ikke blokkerer for lufttilførselen.

Tid for service?
Før kulda setter inn kan det også være lurt å vurdere service hvis det er lenge siden sist du hadde service på varmepumpen.
– Da kan du kontakte firmaet som monterte den for en gjennomgang, foreslår Gulbrandsen. Norsk Varmepumpeforening har laget en liste over punkter som bør gjennomgås på en service.

Tips for kalde dager
Hva gjør du når det blir skikkelig kaldt ute? Norsk Varmepumpeforening har samlet en del viktige tips til bruk av varmepumper når det er skikkelig kaldt ute.

De viktigste punktene er:

  • Ikke slå av varmepumpen
  • Unngå å sette varmepumpen på «Auto»
  • Bruk andre varmekilder i tillegg ved behov
  • Vær sikker på at installasjonen er gjort korrekt

Les alle tipsene for bruk på kalde dager her.

– Sjekk også at alle i husstanden vet hvordan fjernkontrollen fungerer. Er du usikker på hvordan den brukes, bør du sjekke bruksanvisningen eller ta kontakt med din forhandler, sier Gulbrandsen.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.