Gå videre til innhold
Fra 1. september 2019 har du muligheten å fornye ditt F-gass-sertifikat.
Fra 1. september 2019 har du muligheten å fornye ditt F-gass-sertifikat.

Nyhet -

Fornye F-gass? Det kan bli travelt

Er F-gass-sertifikatet ditt fra juni 2015 eller før, har du 10 måneder på å fornye det. Første mulighet blir i september.

Fem års gyldighet for F-gass-sertifikat innføres 1. juni neste år. Har du F-gass sertifikat fra 1. juni 2015 eller før, må du fornye det innen den tid. For andre gjelder 5 år fra utstedelsesdato.

– Resertifiseringen blir en ren teorieksamen, og det er nye krav til kompetanse, forteller kursansvarlig Einar Gulbrandsen i Norsk Varmepumpeforening (NOVAP).

Fra kg til CO2-ekvivalenter

Blant annet må du kjenne til alternativer som kan begrense bruken av F-gass, systemer som kan redusere fyllingsmengde og øke energieffektivitet, og sikkerhetsbestemmelser for brannfarlige kuldemedier, giftige kuldemedier og kuldemedier med høyere driftstrykk.

– Og beregninger skal nå gjøres med CO2-ekvivalenter i stedet for antall kg kuldemedium, for eksempel for å finne ut hvor ofte du må ha periodisk lekkasjekontroll av et anlegg, utdyper Gulbrandsen.

Fra 1. september 2019 har du muligheten å fornye ditt F-gass-sertifikat. Isovator fortsetter som sertifiseringsorgan for de kategoriene som er relevante for personell og bedrifter innen varmepumpe- og kjølebransjen.

Første kurs 10. september

Varmepumpeforeningen kommer til å tilby kurs for alle kategorier F-gass-sertifikat.

– Det blir noe repetisjon av grunnleggende termodynamikk og – ikke minst – innføring i de nye kompetansekravene, forteller Gulbrandsen. Siden 2011 har Varmepumpeforeningen holdt F-gass-kurs for snaut 2000 personer.

– Mange av dem må fornye F-gass-sertifikatet sitt før neste sommer, og vi tror det kan være praktisk og effektivt å ta kurs og eksamen på én dag, poengterer Gulbrandsen. Planen for kursene er ca. 6 timer undervisning og deretter teorieksamen.

Ikke utsett det!

Gulbrandsen forteller at det er svært lav strykprosent blant de som har tatt F-gass-kurs i regi av NOVAP. Han tror det blir kamp om plassene for å fornye F-gass sertifikatene i tide.

– Vi vet at veldig mange må fornye sertifikatene før neste sommer for å jobbe lovlig, og vi har allerede fire fulle kurs med folk som har stått på venteliste, forteller Gulbrandsen. NOVAP samarbeider med ABK og Brødrene Dahl for å tilby kurs og eksamen rundt om i Norge.

– Du får ingen utsettelse hvis du ikke rekker fristen for å fornye F-gass-sertifikatet ditt. Så det er smart å sikre seg plass snart som mulig, understreker Gulbrandsen.

Les mer om kurset og se alle kursdatoene.

Related links

Emner


Norsk Varmepumpeforening (Varmepumpeforeningen) er en uavhengig interesseorganisasjon...

Varmepumpeforeningen står bak varmepumpeinfo.no som gir nøytral og nyttig informasjon for deg som skal kjøpe eller har varmepumpe: Test av varmepumper, ulike typer, tips til riktig bruk. Få flere gode råd.

Pressekontakt

Rolf Iver Mytting Hagemoen

Rolf Iver Mytting Hagemoen

Pressekontakt Daglig leder 22 80 50 30
Einar Gulbrandsen

Einar Gulbrandsen

Pressekontakt Kurs- og informasjonsansvarlig 22 80 50 30